«ΦωτοΝερόΠετρα» αποκαλούσε την Ελλάδα ο Οδυσσέας Ελύτης, παρατηρώντας πως τα τρία γεωλογικά και κλιματικά στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν είναι το φως, η θάλασσα και ο βράχος, από τον οποίο είναι καμωμένα τα νησιά του τόσο αγαπημένου του Αιγαίου. Ωστόσο οι Σποράδες φαίνεται πως δεν «συμφωνούν» με αυτή την προσέγγιση, καθώς το ανάγλυφό τους δεν έχει συγγένεια με τη βραχώδη υφή των Κυκλάδων, αφού είναι κατάφυτες από δέντρα και σε κάποιες περιοχές πνιγμένες στο πράσινο.

Από τη στιγμή κιόλας που το πλοίο του επισκέπτη θα προσεγγίσει το λιμάνι, η θέα προς το Μπούρτζι και προς τον λόφο όπου είναι χτισμένη η Χώρα είναι καταπράσινη, εντύπωση που επιτείνεται ακόμη περισσότερο μόλις γνωρίσει την ενδοχώρα και τις παραλίες της. Και είναι πράγματι αμέτρητες οι ακτές που στολίζουν το νησί. Αν πάρει κανείς το τοπικό λεωφορείο, κυριολεκτικά θα… βαρεθεί να μετράει παραλίες και στάσεις μέχρι το τέλος της διαδρομής.
Η Μεγάλη Άμμος είναι η πρώτη παραλία που θα συναντήσει κανείς αφήνοντας τη χώρα, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί ο Βασιλιάς, ο Αγ. Ταξιάρχης, το Σκληθρί, η Τζανεριά και ο Βρωμόλιμνος. Στο δεύτερο μισό της διαδρομής θα συναντήσει κανείς ακόμη πιο δημοφιλείς παραλίες, όπως ο Τρούλος, τα Μάραθα, που απαιτούν καλή φυσική κατάσταση, ειδικά κατά την επιστροφή, το Μανδράκι, η Αγ. Ελένη και στο τέρμα του δρόμου οι μαγευτικές Κουκουναριές, μια παραλία που κανείς δεν μπορεί να επισκεφτεί μόνο μία φορά.
Με βλάστηση που φτάνει σχεδόν μέχρι το κύμα και νερά… να τα πιεις στο ποτήρι, δεν είναι τυχαίο που οι Κουκουναριές καταλαμβάνουν πάντα μια από τις πρώτες θέσεις στις λίστες με τις ωραιότερες ελληνικές παραλίες, ενώ διαθέτουν και Γαλάζια Σημαία. Εδώ νομίζει κανείς πως βρίσκεται σε τροπικό νησί του Ειρηνικού, κι ας απέχει μόνο μισή ώρα από την πρωτεύουσα ενός αιγαιοπελαγίτικου νησιού.
Και μόλις ο ήλιος δύσει και έρθει η ώρα της επιστροφής στη Χώρα, η Σκιάθος φοράει τα βραδινά της και παρουσιάζει το άλλο της πρόσωπο στον τουρίστα, εκείνο της ποιοτικής και ποικίλης διασκέδασης για κάθε νέο και… λιγότερο νέο. Πανέμορφα ξενοδοχεία, μεταξύ των οποίων και το skiathos hotels mystery, πλήθος μαγαζιών κάθε είδους, από ταβέρνες και ψαροταβέρνες μέχρι κλαμπ και μπαρ, ακόμη και καταστήματα με σουβενίρ για να κρατήσει κανείς ζωντανές τις αναμνήσεις του, είναι σκορπισμένα στον δρόμο μπροστά από το λιμάνι αλλά και στον κεντρικό πεζόδρομο και τα γύρω σοκάκια.
Όσοι πάλι αρέσκονται στη διασκέδαση μέχρι πρωίας και έχουν διάθεση για φλερτ πάντα περνούν μια βόλτα από τις «μαξιλάρες» κοντά στο παλιό λιμάνι, όπου η ανθρώπινη επαφή είναι πιο ζεστή και υπάρχει χαλαρή και αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα. Εκείνοι που θέλουν πιο ήσυχες καταστάσεις μπορούν να απολαύσουν ένα γκουρμέ δείπνο στο εστιατόριο που υπάρχει στο Μπούρτζι ή κάποιο ποτό με υπόκρουση τους ήχους από τη ζωηρή νυχτερινή ζωή της Χώρας.
Όσο κι αν έχει διασκεδάσει όμως κανείς, όσο κι αν έχει… παρεκτραπεί σε σχέση με το ποτό, η επιστροφή στη Χώρα, όπου συνήθως διαμένει, είναι εύκολη και άκοπη, αφού όλα τα στέκια απλώνονται σε μια ακτίνα λίγων λεπτών από την πρωτεύουσα της Σκιάθου και περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες τον επισκέπτη τους και την επόμενη μέρα.